Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

21:04, 9. 9. 2024.

| Politika

Viši sud u Nišu odbacio žalbu opozicije na sporni mandat SNS odbornika

Autor:Tamara RadovanovićIzvor:Južne vesti
Skupština Niš
Sud opet odbacio žalbu opozicije; ilustracija; foto: Tamara Radovanović

Rešenjem niškog Višeg suda, odbačena je žalba koalicije “Biramo Niš” na to što su na konstitutivnoj sednici gradske Skupštine odbornici potvrdili mandat Bratislavu Ćirkoviću (SNS) dok je svih 30 odbornika opozicije bilo van sale.

Ćirković je “zamenski” odbornik liste “Aleksandar Vučić - Niš sutra” i njemu je potvrđen mandat umesto Slavici Aleksić, koja nije prisustvovala konstitutivnoj sednici.

presuda foto: PrintscreenKako bi obezbedili da nema kvoruma, svi odbornici opozicije napustili su salu kada je trebalo da se Ćirkoviću potvrdi mandat (njih 30).

Međutim, naprednjaci i njihovi koalicioni partneri su za to vreme doneli odluku o potvrđivanju mandata (glasao i Ćirković kao 31 glas), što im je obezbedilo većinu, pa su kasnije usvojili i sve ostale tačke. Dva dana kasnije, opozicija je predala žalbu.

Da je Viši sud usvojio žalbu odborničke grupe “Biramo Niš”, sve odluke sa konstitutivne sednice bile bi poništene, uključujući odluke o izboru predsednika Skupštine i o izboru gradonačelnika Niša.

Ipak, nešto manje od mesec dana nakon što je ona predata, Sud je odbacio žalbu. Predsednik veća koje je donelo odluku o odbacivanju žalbe bio je sudija Nebojša Žikić, a članice Olgica Papović i Jelena Pavlović.

Stavom drugim dispozitiva, mandat odbornika počinje da teče danom potvrđivanja mandata i može trajati najduže do isteka vremena na koje je izabran odbornik kome je prestao mandat. Stavom trećim dispozitiva, odlučeno je da se odluka objavi u Službenom listu Grada Niša i na veb-prezentaciji Republičke izborne komisije - piše u rešenju u koje su novinari Južnih vesti imali uvid.

Međutim, na sajtu RIK-a takvo rešenje još uvek nije objavljeno, a odbornica koalicije “Biramo Niš” Ana Eraković, koja je podnela žalbu, navodi da rešenje Suda ni njoj nije dostavljeno.

U međuvremenu, predsednik Skupštine Niša Igor Novaković (SPS, lista “Aleksandar Vučić - Niš sutra”) na društvenim mrežama deli snimak na kome zahvaljuje opoziciji što je “dala legitimitet pobedi” te liste.

Na konstitutivnoj sednici grada Niša, pod punom moralnom, krivičnom i materijalnom odgovornošću, tvrdio sam da je sednica Skupštine u skladu sa zakonom. Danas sam dobio i potvrdu Višeg suda u Nišu, gde se odlučivalo o žalbi odborničke grupe “Biramo Niš”, koju zastupa Đorđe Stanković iz Niša. Izjavljeno je protiv odluke Skupštine Niša o potvrđivanju mandata odborniku Bratislavu Ćirkoviću od 12. avgusta. U nezavisnoj sednici Veća održanoj 3. septembra 2024. godine u 11 sati doneto je rešenje da se žalba odbacuje - navodi Novaković.

Opozicija sada ima mogućnost da se žali Ustavnom sudu.

Konstitutivna sednica niške Skupštine trajala je 18 sati, a gradonačelnik je izabran u 4:30 ujutru. Osim Ćirkovićevog, opoziciji je sporan bio i mandat Tihomira Perića iz Ruske stranke.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Contra

    20:44 // 11. 9. 2024.

    Ko ste vi “Kreni -promeni”?
    Da li je moguce da ste stali u odbranu ovakvog cina?Kako vam sad verovati?!!!

  • Auttrikter

    19:46 // 10. 9. 2024.

    Cinjenica da, izuzev tuzbi,opozicija ne preduzima nista a ima samo jednog manje u Skupstini! Glasaci Miliceve opcije se smatraju izneverenim i traze akciju, zajedno sa bojkot pozicijom. Koliko puta, oktroisani sud treba nesto da odbije a reakcije nema?
    Ovde, to koriste, u komentari ma, dojucerasnjim sluge Sotirovske, sada sluge Daleta, da se nasladjuju i zamajavaju. Ima budala, koje se primaju!

  • dr Jakov Zlatar

    10:25 // 10. 9. 2024.

    Verifikovanjem mandata, opoziciji, priznalis te da nije bilo krađe na izborima i da su bili regularni.
    Glasanjem"uzdržano" pri izboru rukovodilaca Grada, stvili ste do znanja da niste protiv, već da ste nezainteresovani.
    "Pravnu bitku" ste počeli bez ozbilje podrške građana u vidu protesta.
    Sami ste krivi.Slušajte Milića i dalje i postaćete časni i pošteni naprednjaci.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Vanredna situacija u Nišu je zadnjih 12 godina svakodnevno...

Dragan čitalac

Tekst: Istraga fingiranja vanrednih situacija u Nišu stoji u mestu, Tužilaštvo čeka izveštaj policije

Pronađite nas na: