Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

11:55, 15. 9. 2024.

| Politika

Vlast osporava inicijativu u Leskovcu, opozicija kaže "režim je u panici"

Autor:Ljubiša MitićIzvor:Južne vesti
Gradska skupstina sediste 14
Prikupljanje potpisa nije po zakonu; Foto: J. V.

Lokalna vlast u Leskovcu tvrdi da inicijativa za prikupljanje potpisa građana za sazivanje vanredne sednice Skupštine grada, a koju je pokrenula Grupa građana "Za Leskovac zajedno", nije u skladu sa zakonom i statutom grada. Iz opozicije odgovaraju da je reč o spinovanju i da je vlast zahvatila panika zbog prikupljanja potpisa za smenu gradonačelnika.

U saopštenju koje je potpisao predsednik Skupštine Aleksandar Đurović, navodi se da prikupljanje potpisa za sazivanje vanredne Skupštine grada Leskovca ne može biti validno jer se ne poklapa sa zakonskim normama i pravilima koja su jasno definisana statutom.

Ova grupa građana ima odbornike i svoju odborničku grupu u Skupštini grada, pa samim tim u skladu sa zakonom, Statutim grada i Poslovnikom Skupštine na legitiman način može da zatraži zakazivanje Skupštine. Ovakve akcije stvaraju lažnu sliku među građanima o mogućnostima njihove inicijative, čime se dodatno narušava poverenje u institucije - kaže Đurović između ostalog u saopštenju.

Dodaje da sednica Skupštine može biti zakazana na zahtev 1/3 odbornika i naglašava da je zakonski rok za održavanje nove Skupštine 26. septembar, te da će se u tom roku i održati.


Opozicija: Vlast u panici

Predsednik Skupštine grada Leskovca i stranački funkcioneri režima u Leskovcu su u panici zbog prikupljanja potpisa za smenu gradonačelnika, tvrde iz opozicije, te su nastavili spinovanje i obmanjivanje građana Leskovca, dodaju.

GG "Za Leskovac – Zajedno“ prikuplja potpise za građansku inicijativu u potpunosti u skladu sa važećim propisima, pre svega sa Zakonom o lokalnoj samoupravi, Statutom grada Leskovca i Zakonom o zaštiti podataka o ličnosti. Da bi građanska inicijativa bila pokrenuta potrebno je da istu potpiše najmanje 5% građana sa pravom glasa, što će se desiti u narednim danima - kažu.

Važno je naglasiti da narodna inicijativa i građanska inicijativa nisu iste, te da važe drugačiji potpisi za jednu i za drugu inicijativu, a vladajuća većina pokušava da zbuni Leskovčane citirajući pogrešne propise, objašnjavaju iz opozicije.

Podsećaju da i Zakon o lokalnoj samoupravi i Statut grada Leskovca obavezuju Skupštinu grada da u roku od 60 dana održi javnu raspravu i dostavi obrazložen odgovor o predlogu iz građanske inicijative, a što podrazumeva održavanje sednice Skupštine grada.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Hoce li da dođe Severina i zapeva "Gas, gas"

Qgo Čitalac

Tekst: Novo obećanje - kotlarnica Univerziteta u Nišu ove grejne sezone prelazi na gas

Pronađite nas na: