Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:42, 20. 9. 2024.

| Servisne informacije

Dan bez automobila i u Nišu, obustavlja se saobraćaj u centru grada

Autor:Tamara RadovanovićIzvor:Južne vesti
trg kralja milana 3 foto todorović
Od 17 do 20 sati; ilustracija; foto: JV / Tamara Todorović

Zbog obeležavanja “Dana bez automobila” u sklopu Evropske nedelje mobilnosti u Nišu, ulice Vožda Karađorđa i Generala Milojka Lešjanina, od Ureda do Suda, biće danas od 17 do 20 sati zatvorene za saobraćaj. Iz Direkcije za javni prevoz kažu da će od 16:30 do 19:30 autobusi prolaziti alternativnim ulicama.

Evropska nedelja mobilnosti obeležava se od 16. do 22. septembra, a osim u nedelju, saobraćaj će u centru grada biti obustavljen i danas. Na Trgu kralja Milana biće održane sportske, zabavne i promotivne aktivnosti, najavljuju iz Grada, a kolovoz će biti prepušten pešacima.

Kako navode, “Dan bez automobila” je globalni događaj koji treba da podstakne vozače da na jedan dan odustanu od automobila i koriste javni prevoz, bicikl ili da pešače.

Manja upotreba automobila u svakodnevnim kretanjima i veća zastupljenost održivih vidova kretanja u gradovima imaju direktan uticaj na smanjenje emisije ugljen-dioksida, smanjenje saobraćajnih zagušenja, smanjenje broja saobraćajnih nezgoda, omogućavaju pametnije korišćenje javnih površina, uštedu energije i promociju zdravlja i očuvanja životne sredine - ističu iz Grada Niša.

U Nišu se “Dan bez automobila” obeležava od 2000. godine, a ove godine učestvuje 2.166 gradova iz 45 zemalja.

Iz Direkcije za javni prevoz kažu da će biti izmenjene i trase autobuskih linija, pa će brojevi 1, 2, 3, 4, 5, 6, 10, 11, 13 i 14 u smeru od Ureda ka Sudu ići preko Trga kralja Aleksandra, Trga Pavla Stojkovića, Cara Dušana i Sinđelićevog trga do raskrsnice kod Suda i dalje redovnom trasom.

U smeru od Suda ka Uredu, brojevi 1, 2, 3, 4, 5, 6, 10, 11 i 13 ići će od raskrsnice kod Suda do ulice Nikole Pašića, pa do Trga kralja Aleksandra i dalje redovnom trasom.

Prigradske linije 18, 19, 20, 20L, 21, 22, 23K, 23L i 37, u smeru ka prigradskoj autobuskoj stanici, ići će od raskrsnice kod Suda ka Ulici kralja Stefana Prvovenčanog, Mostu mladosti, Bulevaru Nikole Tesle, ulici Aleksandra Medvedeva, Bulevaru 12. februar.

U odlasku sa autobuske stanice ka naseljima te linije preusmeravaju se na isti način: Bulevarom 12. februar, ulicom Aleksandra Medvedeva, Bulevarom Nikole Tesle, Mostom mladosti i Ulicom kralja Stefana Prvovenčanog do Suda, pa nadalje idu redovnom trasom.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

J. B. Tito :"Priznajem samo sud svoje partije"

Dragan Čitalac

Tekst: Cvetanović ponudio ostavku na mesto gradonačelnika Leskovca, ali SNS-u

Pronađite nas na: