Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:40, 9. 10. 2024.

| Sport

Golbal - paraolimpijski sport u kom Niš šest godina beleži velike rezultate

Autor:Ljubica JocićIzvor:Južne vesti
golbal, foto jelena misic 1
Golbal, sport koji se igra u tišini; foto: Jelena Mišić

U sportu koji je od 1976. godine deo Paraolimpijskih igara, Niš zauzima važno mesto zahvaljujući Sportskom udruženju Golbal Nais i ljudima koji se već šest godina trude da budu važan deo istorije sporta ovog grada i Srbije. Tokom vikenda Niš je bio domaćin važnog međunarodnog turnira "Grand prix Niš 2024" koji je osvojio nemački klub RGC Hansa iz Rostoka. Niški sportisti redovno treniraju u sali Specijalne škole sa domom učenika "Bubanj", a želja im je da i dalje napreduju.

golbal, foto jelena misic 3 Golbal, sport koji se igra u tišini; foto: Jelena Mišić Sportsko takmičenje, važnost svakog poena, velika borba i tišina. Ovako je tokom vikenda bilo u sali Osnovne škole "Mika Antić" u Nišu, gde je bio održan jedan od tri Gran-pri turnira koji se organizuje pod krovom Evropske asocijacije golbal klubova (EGCA), krovne organizacije klubskog golbala u Evropi.

Pobednik u Nišu je bio nemački tim RGC Hansa iz Rostoka koji je u meču za zlatnu medalju savladao solunski Kleio rezultatom 18:8. U borbi za treće mesto ekipa USV Hercules iz Holandije u poslednjim sekundama meča postigla je odlučujući gol i rezultatom 10:9 porazila domaćina Nais i tako osvojila bronzanu medalju.

Zahvalni smo Evropskoj asocijaciji golbal klubova koja nam je drugi put ukazala poverenje i od svih pristiglih kandidatura ponovo odabrala Niš za domaćina jednog ovakvog turnira. Zahvalni smo i svim našim prijateljima koji su nam izašli u susret i iz svojih domena poslovanja pomogli organizaciju ovog turnira. Veliku zahvalnost dugujemo i Gradu koji nam je obezbedio halu koja, nakon što je renovirana, ispunjava sve tehničke uslove za održavanje evropskog turnira, Fakultetu sporta i fizičkog vaspitanja, njihovim studentima i svim volonterima koji su bili uključeni u organizaciju čitavog događaja - rekao je predsednik udruženja Stefan Stevanović.

golbal, foto jelena misic 6 Golbal, sport koji se igra u tišini; foto: Jelena Mišić Do pre šest godina golbal se u Nišu nikada nije igrao, pa je 2018. godine osnovan klub koji je tokom svoje kratke istorije osvojio i titulu prvaka države, brojne medalje sa turnira u reionu, bronzu na Gran-priju prošle godine i srebro na evropskom turniru "Malme open".

Od našeg postojanja svake godine organizovali smo regionalni turnir "Niš open" koji je okupljao golbal timove s našeg područja. Bila je to dobra prilika da se pripremimo za organizaciju turnira na jednom višem nivou i pokušamo da u Srbiju i naš grad dovedemo evropske timove, evropski golbal i pronađemo svoje mesto među klubovima iz Evrope. Moram priznati da organizacija jednog ovakvog turnira nosi sa sobom ogromnu odgovornost, ali i zadovoljstvo jer radimo nešto što je postalo deo nas, nešto čime se ponosimo i što svake godine nadograđujemo - kaže Stefan Mićićelović, trener Naisa.

golbal, foto jelena misic 4 Golbal, sport koji se igra u tišini; foto: Jelena Mišić Paraolimpijski sport za slepe i slabovide je nastao nakon Drugog svetskog rata u Austriji iz potrebe za rehabilitacijom i uključivanjem u redovne životne tokove brojnih vojnika koji su u ratu ostali bez vida. Cilj je dati gol rukom, brani se u polu-ležećem položaju, a prelazak nekog od tri igrača, koliko ima tim, na protivnikovu polovinu kažnjava se penalom.

Igra se zvučnom loptom u hali, na parketu, na dimenzijama odbojkaškog terena 9x18 metara. Svaka ekipa na terenu ima po tri igrača, jednog centralnog i dva krila čiji je zadatak da odbrane gol koji je dugačak koliko je širok teren (9m) i visok 130 cm. Igrači se u svom polju orjentišu uz pomoć taktilnih linija sačinjenih od rastegnutog kanapa koji je za parket fiksiran lepljivom trakom. Budući da golbal igraju potpuno slepi igrači, ali i oni koji imaju neke ostatke vida, svi igrači preko očiju nose specijalno dizajnirane neprovidne maske kako bi na terenu svi bili ravnopravni. Golbal se, kao i tenis, igra u tišini jer se igrači orjentišu isključivo uz pomoć čula sluha, dodira i lične percepcije prostora - pojašnjavaju iz Naisa.

golbal, foto jelena misic 11 Golbal, sport koji se igra u tišini; foto: Jelena Mišić Vredan rad i posvećenost daju rezultete svake godine.

Već za tri vikenda niške golbaliste očekuje "Grand prix turnir" u Solunu, a do kraja godine još nekoliko regionalnih turnira. Svoje treninge niški golbalisti imaju u sali Specijalne škole sa domom učenika "Bubanj" i ovim putem apelujemo na roditelje dece koja imaju bilo kakav problem sa vidom, omladinu sa i bez oštećenja vida da nam se priključe da treniramo, putujemo i zajedno pišemo istoriju niškog golbala - kažu iz kluba.

Niš je, uz Lisabon i Solun, ove godine domaćin važnih Gran-pri turnira u golbalu, a ovaj grad i Nais polako vraćaju našu državu na mesto uspeha koje je pravila i Jugoslavija osamdesetih godina.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Tople probe od oktobra, a građani pucaju na stotine evra leti na grejanje. Obogaćen vazduh uračunat u cenu.

Bumbar Čitalac

Tekst: Tople probe u Nišu u ponedeljak, početak grejne sezone zavisi od prognoze

Pronađite nas na: