Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

13:47, 12. 6. 2024.

| Sport

Kariju Pešiću uručen počasni doktorat u Nišu: "Ovo je motiv i za Olimpijske igre"

Autor:Ljubica JocićIzvor:Južne vesti
Svetislav Kari Pešić
Sa počasnim doktoratom; foto: Aleksandar Ilić

Selektoru košarkaške reprezentacije Srbije Svetislavu Kariju Pešiću na svečanosti u Univerzitetu u Nišu uručen je počasni doktorat za naročite zasluge za razvoj i afirmaciju sporta u Srbiji i u svetu. Rođeni Piroćanac, vidno počastvovan i srećan, rekao je da ako nije bio do kraja motivisan pred Olimpijske igre koje slede, ovo je "dobar razlog da se motivacija značajno podigne".

Svetislav Kari Pešić Poseban dan za Karija Pešića; foto: Aleksandar Ilić Na svečanosti na Univerzitetu u Nišu, koji ove nedelje obeležava svoj dan, aktuelni rektor Dragan Antić uručio je Svetislavu Kariju Pešiću počasni doktorat kao priznanje za njegov rad, naročito u razvoju i afirmaciji sporta na Fakultetu sporta i fizičkog vaspitanja Univerziteta u Nišu i Univerziteta u Nišu.

Jedan od najtrofejnijih košarkaških trenera u Evropi i jedan od najznačajnijih selektora naše države, koji je bio u društvu supruge i doskorašnjeg reprezentativca Stefana Jovića, zahvalio se Univerzitetu na priznanju i Fakultetu sporta i fizičkog vaspitanja na predlogu za počasni doktorat.

Ponosan sam da sam dobio ovako veliko priznanje i što sam prvi iz sveta sporta, to je velika čast. Doktorat obavezuje kada su u pitanju košarka i sport. Možda sam selektor reprezentacije, ali ovako veliko priznanje je značajno za mene i moju porodicu, kao i košarkaški svet odakle dolazim. Uticaće mnogo na moju motivaciju u budućnosti, pre svega na Olimpijske igre. Ako nisam do kraja bio motivisan, sada ima dobar razlog da se motivacija značajno podigne - rekao je Pešić.

Član Kuće slavnih FIBA, osvajač zlatnih medalja na Svetskom i Evropskom prvenstvu, srebra na Svetskom šampionatu, brojnih državnih prvenstava i kupova, kaže da se malo ko pita šta trenere motiviše tokom meča.

Kada se dobije ili izgubi utakmica, obično novinari ne ulaze u dubinu poraza ili pobede, ali kada se izgubi kažu da trener nije dovoljno motivisao ekipu i to je razlog što se utakmcia izgubila. Skoro nikada nisam mogao da vidim da su napisali - ko motiviše trenera? I on živi od neke motivacije. Ko motiviše trenera? Trenera motivišu igrači u izvršavanju zadataka koji je postavio i to je za trenera dobvoljno. Da bih njih motivisao i da bi bili bolji, ovakve nagrade i priznanja, posebno motiviše i obavezuje. Srećan sam što sam iz košarke i što je košarka dobila ovakvo jedno zvanje. Nadam se da će biti priznanja i za moje kolega - rekao je Pešić.

Predlog da ovaj Piroćanac, kako uvek ističe, postane počasni doktor uputio je Fakultet sporta i fizičkog vaspitanja, a Senat Univerziteta je to prihvatio na sednici održanoj krajem decembra.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • D. .

    01:01 // 13. 6. 2024.

    Mi stariji kosarkasi iz Bg.secamo se kako je UDBA naradjivala Ranku koga da izme za pomocnike trenera.Ranku Beogradski univezitet da dodeli podshumni

  • Razbibriga

    20:19 // 12. 6. 2024.

    A, sve pod patronatom SNS.
    Obradovic,Nikolic,Ivkovic,Zeravica, Novosel...nista. Dodvoravanje i medijska paznja za propali Univerzitet, oktroisan od stane sns.

  • Dif. mora da posthumno dodeli doktorat Rankovoj porodici

    15:06 // 12. 6. 2024.

    Posthumno da se dodeli Ranku Zerevici DOKTORAT !! Najtrofejniji i najpriznatiji Jugoslovenski trener.Ranko je bio i ostao svetcki trener-kralj KOSARKE

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da li sada Oko sokolovo sme da prolazi kroz Medijanu ili ne?

Milan Čitalac

Tekst: Milić najavljuje "žestoku" racionalizaciju kadrova i bifea u Medijani

Pronađite nas na: