Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

10:34, 24. 7. 2024.

| Sport

Otvorene prijave za planinsku trku i ekstremnu planinarsku akciju na Suvoj planini

Autor:Jelena Canić MilanovićIzvor:Južne vesti
Suva_trejl-foto-PlaninarskiSavezSrbije
Trka "Suva skajmaraton" duga je 44,5 km i sa 2.650 metara uspona; foto: Planinarski savez srbije

Planinske trkače 24. avgusta na Suvoj planini očekuje takmičenje "Suva trejl", koje je ujedno i državno seniorsko prvenstvo, dok je za planinare 25. avgusta planirana ektremna akcija "Suva hiking" duga 44,5 km.

Kako saopštavaju iz Planinarskog saveza Srbije, u planu su dve trke - jedna za iskusne maratonce, a druga za sve trkače i rekreativce. Suva_trejl (1)PlaninarskiSavezSrbije Druga trka je "Topla voda trejl", duga 16,2 km; foto: Planinarski savez srbije

Suva skajmaraton od 44,5 km i sa 2.650 metara uspona biće državno prvenstvo i 4. kolo Nacionalne serije. Trka je izuzetno zahtevna i namenjena je isključivo iskusnim trkačima, a vremenski limit za koji je potrebno stići na cilj je 11 sati - objašnjavaju iz saveza.

Druga trka je "Topla voda trejl", duga 16,2 km i sa 920 m uspona, a limit je pet sati.

Start i cilj trka je u Niškoj Banji, a trči se obroncima Suve planine. Takmičari na dužoj deonici idu preko poznatih vrhova Mosor, Sokolov kamen do Trema i nazad, obilazeći delove Niške transverzale i prolazeći pored vrhova Crni kamen, Ločišta i Rajca - kažu iz Saveza.

Suva_trejl (3)PlaninarskiSavezSrbije Trčanje u prirodi; foto: Planinarski savez srbijeKraća ruta je namenjena svim trkačima i rekreativcima koji žele da se oprobaju na pravoj trejl stazi i otkriju sve čari trejl trčanja.

Bajkovita i većim delom šumska staza vodi iz Niške Banje čuvenim serpentinama na Stazi zdravlja, kroz selo Koritnjak do lekovitog izvora, a potom se ide malo jačim usponom ka vrhu Crni kamen. Povratak je kroz etno selo Rautovo putem ka Niškoj Banji do raskrsnice ka Koritnjaku - objašnjavaju.

Organizator PSK „Mosor” Niš je pripremio i akciju za planinare "Suva hiking" koja je, kako kažu, samo za najspremnije.

Trasa je od Niške Banje do Trema i nazad rutom kojom ide i trka Suva skajmaraton. Na stazi ne postoje okrepe osim na Bojaninim vodama gde je moguće dopuniti vodu. Sa grupom će ići vodički tim PSK „Mosor” koji je odgovoran isključivo za grupu koja se kreće kompaktno. Svi koji se samoinicijativno budu odvojili od grupe neće biti u nadležnosti vodičkog tima. Svako će u svom rancu morati da nosi svoju opremu i okrepu - ističu organizatori.

Prijave su moguće i na dan trke, ali do 2. avgusta su klasik prijave sa punim startnim paketom za obe trke, a nakon toga se menjaju pogodnosti za učesnike.

Sve informacije nalaze se na linku za prijavu.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Neka ovi političari dođu na +40 kad nema vode da žive gde smo mi živeli, pa neka odavde bistre politiku.

Glupost čitalac

Tekst: Niška opozicija traži saslušanja, hapšenja i suđenje bivšoj gradonačelnici zbog izveštaja DRI

Pronađite nas na: