Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

08:43, 3. 3. 2023.

| Sport

Šestorica Nišlija nakon nedelju dana penjanja osvojili najviši vrh Afrike

Autor:Nikola ĐukićIzvor:Južne vesti
Kilimandžaro (1)
Nišlije osvojile vrh Kilimandžara visok 5.895 metara ;foto: Igor Stupar, privatna arhiva

U sedmodnevnoj planinarskoj akciji osvajanja najvišeg vrha Kilimandžara, ekspedicija iz Niša uspela je da osvoji vrh Uhur pik, visok 5.895 metara. Jedan od šestorice penjača iz Niša bio je i Igor Stupar koji kaže da ih je planina stavila na test i proverila koliko su fizički i psihički jaki.

Izabrali su da krenu “Mašame” rutom koja je, prema Igorovim rečima najzanimljvijia, ali istovremeno i najteža staza, jer se konstantnim spuštanjem i penjanjem zaobilazi ceo Kilimandžaro, ali da je ta česta promena nadmorske visine prvih dana ekspedicije uticala da se veoma brzo aklimatizuju i prilagode uslovima.

Slične nadmorske visine sam penjao u Maroku za 24 sata, ovde smo 7 dana proveli na planini i imali smo razne tegobe, za vreme penjanja, ali i kada smo se vratili. To su neminovni problemi koji moraju da se dogode svakom planinaru, od glavobolja, gubljenja apetita, dijareje ili sličnih simptoma sa kojima smo se svi susreli tokom ove ekspedicije - kaže Igor.

Kilimandžaro (6) I pored problema sa visinskim bolestima, uspeli u nameri da se popnu na vrh Kilimandžara ;foto: Igor Stupar, privatna arhiva Govoreći o visinskim bolestima koje je svaki član Planinarskog udruženja “Stara planina” imao, Igor Stupar rekao je da su dva puta dnevno radili testiranja, jer su vodiči, koji su ceo put bili sa njima, zakonom u obavezi da prate sve zdravstvene parametre i u slučaju procene da neko ne može da nastavi da obustave dalji uspon.

Poneli smo mnogo različitih lekova, koji su preporučeni za sve moguće probleme koji mogu da zadese organizam na tim visinama. Naravno, ne preporučuje se da se prilikom ozbiljnijih simptoma nastavi uspon. Na stazama ćete često naći upozorenja, gde savetuju da se javite vodičima da se zaustavi uspon, jer svake godine dogodi se nekoliko smrtnih slučajeva na Klimandžaru zbog zanemarivanja simptoma - rekao je Stupar.


“Bez lokalnih vodiča koji 24 sata brinu o planinarima, uspeh bi bio nemoguć”

Kilimandžaro (5) Nišlije se spremaju tokom leta da osvoje i vrhove Alpa ali i Elbrusa u Rusiji; foto: Igor Stupar, privatna arhiva Nakon 3 i po meseca priprema na raznim planimama, drugačije ishrane, ali i svakodnevnog trčanja preko 15 kilometara, uspeli su da osvoje najviši vrh afričkog kontinenta, do kojeg im je od poslednjeg kampa u kome su prenoćili bilo potrebno 9 sati hoda. Zato Stupar kaže da mu je od izuzetne važnosti bilo sa kime će krenuti u pohod na vrh Kilimandžara, jer u trenucima slabosti, motivacijom ostalih članova, uspeli su da smognu snage i nastave dalje.

Setite se svakog dana priprema, svakog osvojenog uspona, koliko je truda i odricanja bilo potrebno da se nađemo na tom vrhu. Sve to dobija još veću težinu kako se približavate vrhu. Bilo je suza i dok smo se penjali, ali i kada smo zakoračili na vrh. Mislim da smo i dalje svi emotivni kada se setimo izlaska sunca na nekih 400 metara od krajnjeg cilja, to je nešto najlepše što sam doživeo - kaže Igor Stupar.

Nakon osvojenog Kilimandžara, Igor će zajedno sa istom ekipom, koju su činili Strahinja Jovanović, Andrija Ivanović, Kristijan Popović, Bojan Stanković, Vuk Stefanović i Aleksandar Živković, tokom leta pokušati da osvoji i neki od vrhova Alpa, ali i Elbrusa u Rusiji.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Milan Cvetanovic

    21:54 // 3. 3. 2023.

    Svaka cast momci

  • Danijela

    19:40 // 3. 3. 2023.

    A ko ovo plaća? Malo malo, pa neko iz Niša ide na Kilimandžaro. Možda smo stvarno ekonomski tigar, a možda izvlače narodne pare iz grada, jer su podobni. Mi obični ljudi ovo ne možemo da priuštimo, realno.

    • Relacija

      21:08 // 3. 3. 2023.

      U odnosu na ono zdranje od 23000 evra u varosici, ugradjivanja u izvedbe svih mogucih javnih radova i ostalo drsko cerupanje, ja bih birala da doprinesem ovakvom poduhvatu pre nego tovljenju raznoraznih lopurdi.

  • Eto ti ga sad

    16:36 // 3. 3. 2023.

    @Dule, je l' te nije sramota od samog sebe sto si ljubomoran i nesrecan? A i nepismen vala.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Neka ovi političari dođu na +40 kad nema vode da žive gde smo mi živeli, pa neka odavde bistre politiku.

Glupost čitalac

Tekst: Niška opozicija traži saslušanja, hapšenja i suđenje bivšoj gradonačelnici zbog izveštaja DRI

Pronađite nas na: