Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:02, 19. 8. 2024.

| Sport

Trener iz Niša u timu koji je "isklesao" košarkašku bronzu na Evropskom prvenstvu

Autor:Ljubica JocićIzvor:Južne vesti
ekipa, srbija u16
Bronza sija kao zlato; foto: privatna arhiva

Košarkaška reprezentacija Srbije igrača do 16 godina, poput svojih starijih i iskusnijih kolega na Olimpijskim igrama, osvojili su bronzanu medalju na Evropskom prvenstvu koje je održano na Kritu. U stručnom štabu bronzane ekipe bio je i Milan Tubić, 40-godišnji trener iz Niša sa 20-godišnjom karijerom, koji ističe da je ovo iskustvo bilo lepo i teško, a pored bronzane medalje najjači utisak mu je neočekivana podrška sa tribina njegovih prijatelja iz Niša.

u16, srbija, tubic Tubić (desno), deo stručnog štaba; foto: privatna arhiva Na mladima svet ostaje, a mi imamo lepu košarkašku budućnost. To je pokazala ekipa dečaka rođenih 2008. godine i mlađi koje je kao selektor vodio Vladimir Zlatanović. A u timu Zlatanovića bio je i trener iz Niša, doskorašnji trener Konstantina, sada trener kadetske i juniorske ekipe novosadske Vojvodine, Milan Tubić.

Prošlo je dobro, bilo je teško, ali i lepo. Imali smo tešku grupu, jake ekipe poput Nemačke i Litvanije. Pobedili smo Nemačku, jednu veoma dobro organizaovanu i jaku ekipu. Sa Litvanijom smo imali tešku utakmicu, a onda i sa Finskom odakle mnogobrojni treneri idu u Ameriku na usavršavanje. Četvrtfinale sa Izraelom bilo je zahtevno. U polufinalu protiv Francuske bili smo na dva poseda, blizu pobede - priča Tubić.

Srbija Bronzana ekipa; foto: FIBA Onda je usledio meč sa Grčkom i borba za medalju, bronzanu sa zlatnim sjajem. Srbija je pobedila rezultatom 74:65 (23:13, 16:19, 18:12, 17:21).

Igrali smo protiv domaćina, bilo je naporno i teško, ali smo napravili veliki uspeh za Srbiju i srpsku košarku. Na postolju su bile Francuska, Španija i Srbija, a ostavili smo iza sebe velike ekipe poput Nemačke, Italije, Litvanije koje imaju odličan sistem - dodaje Tubić.

Mladu ekipu na parketu su činili Jovan Bikić, Aleksandar Krunić, Aleksej Ivković, Vukašin Gavranović, Vuk Danilović, Andrija Šušić, Andrej Bjelić, Nikola Karalić, Andrej Pavlović, Aleksej Nedeljković, Tadija Nedeljković i Strahinja Zelić, a ovo im je bilo prvo veliko takmičenje.

Trebalo je dosta toga uklopiti, biti im i trener, psiholog, pedagog. Bilo je specifično, mogu reći. Imali smo 7 utakmica tokom 9 dana. Imali smo odlične uslove za rad, prvo na Divčibarama, pa u Vršcu i na kraju na Kritu - priča trener iz Niša.

Posle dva dana odmora, Milan Tubić će 21. avgusta započeti novi posao kao trener kadetske i juniorske ekipe Vojvodine na koji je došao na poziv Željka Rebrače.


Podrška iz Niša

0-02-05-a35b39c5fe64ed2b0865f4cd047782e8b647a11c09573051ece918e27ebd969c_26f0545001c Podrška iz Niša; foto: privatna arhiva Ističe da je mnogo ponosan na Niš, svoj rodni grad, a pored osvajanje bronzane medalje najveći uspeh mu je bila podrška koja je stigla iz njegovog grada na Krit.

Prijtelji Ivana Milovanović, Milica Stefanović, Tanja Novović, Marina Milanović i Stefan Komadinić su se organizovali, došli i iznenadili me na tribini. Kada je počinjala utakmica čuo sam povike, video srpske zastave, iskreno, suze su mi nadošle. Svi su bili oduševljeni, a ja sam bio ponosan - priča Tubić.

0-02-05-1efc2819613ec771098e245f4ff3bd63f001228f5ff09352f75ba20231737a97_26f054f6613 Neočekivana poseta; foto: privatna arhiva Milan Tubić se već 20 godina bavi trenerskim poslom, a nakon rada sa svim mlađim selekcijama u niškim klubovima Junioru, Nibaku i Konstantinu, otišao je u Vojvodinu.

Ponikao sam u Nišu, vodio sam sve selekcije od mlađih pionira, prošao sam sve i mnogo mi je žao što je sve ovako prošlo. Imam želju i da se vratim i želim da se niška košarka izdigne. U Nišu smo svi u istom mulju, sa istim problemima, a ne borimo se da se izdignemo nego da drugom ne bude bolje. To mora da se menja - rekao je Tubić.

Smatra da Niš mora da bude centar jugoistočne Srbije u košarci, ali je trenutno daleko od toga. Da li će ta slika da se promeni i da li će mladi talenti, da bi dokazali kvalitet, prestati rano da napuštaju Niš, ostaje da se vidi.

doček Doček košarkaša; foto: Košarkaški savez Srbije

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Тубићева тројка !

    05:40 // 20. 8. 2024.

    Ребрача не зове тек тако , препознаје праве вредности ! Следећи корак је Америка !
    Тубићу , јави се када отпутујеш !

  • Pantalejci

    23:48 // 19. 8. 2024.

    Gospodin, pravi sampion. Miko, zelimo ti puno uspeha u NS jer ti to zasluzujes!!!

  • Марко

    20:36 // 19. 8. 2024.

    Браво, Тубо

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Vanredna situacija u Nišu je zadnjih 12 godina svakodnevno...

Dragan čitalac

Tekst: Istraga fingiranja vanrednih situacija u Nišu stoji u mestu, Tužilaštvo čeka izveštaj policije

Pronađite nas na: