Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

Spomen kompleks Cegar

  • 445827135_431998276302095_802346008828273102_n

    215 od Bitke na Čegru, prisustvovali i potomci vojvode Sinđelića

    Jedna od najpresudnijih bitaka u Prvom srpskom ustanku vođena je na današnji dan, 31. maja 1809. godine na Čegru. Herojski čin vojvode Stevana Sinđelića i njegovih saobraca prepričava se već 215. godina. Godišnjici u spomen-kompleksu Čegar prisustvovao je i Stevan Sinđelić, čukun-čukun unuk čuvenog srpskog junaka, koji je rekao da je ponosan na svog pretka i njegovu žrtvu.

    (10) detaljnije
  • 437762535_707816337992830_552943043159137612_n

    Poluprazna izletišta u Nišu za Prvi maj

    Uz trubače koji se preklapaju sa sličnom muzikom sa blutut zvučnika i iz automobila, ali i uz tradicionalni roštilj, alkohol i frizbi, Nišlije na poznatim izletištima na Kameničkom Visu, Čegru i Bubnju obeležavaju praznik rada. Osetno je manje ljudi nego prethodnih godina, a neki od zatečenih građana kažu da je kvalitet ovakvih okupljanja opao i da su došli samo zato što nisu imali gde drugde.

    (33) detaljnije
  • čegar (1)

    Uz radove na Čegru nadležni obećavaju i uređenje prostora i proširenje puta

    Radovi na sanaciji i rekonstrukciji spomenika na Čegru su u toku, očekuje se da do kraja aprila budu završeni i da sve bude spremno za obeležavanje 215 godina od Čegarske bitke. Nadležni su obećali i uređenje prostora oko spomenika, put to Crkve Svete Petke i proširenje puta do kompleksa na Čegru.

    (10) detaljnije
  • čegar

    Počela obnova spomenika na Čegru

    Sanacija i rekonstrukcija spomenika Stevanu Sinđeliću na Čegru, koji je godinama u lošem stanju, počela je, a rok za završetak radova je 20. april.

    (5) detaljnije
  • cele kula

    "Novo lice Ćele-kule" - uzbudljiv "naučno-patriotski" poduhvat čeka širu podršku

    Projekat antropološke analize, rekonstrukcije lica i digitalizacije svih uzidanih lobanja junaka u Ćele-kuli, Milan Simonović iz Društva za akademski razvoj očekuje da će krenuti već u septembru, te da će za mesec dana za svaku lobanju znati starost i pol, dok sledeće godine za 215. godišnjicu Bitke na Čegru očekuje da će sve biti završeno. Projekat i dalje finansiraju građani svojim donacijama, a Milan kaže da očekuje da će se i Grad Niš uključiti u finansiranje, iako još uvek nisu odgovorili na mejl.

    (11) detaljnije
  • Tri pesnice Bubanj

    Niš - carski grad koji krasi pet spomenika kulture od izuzetnog značaja

    Na spisku Spomenika od izuzetnog značaja, samo u Nišu i ih je pet i oni su ujedno nezabilazne tačke turista. Osim prepoznatjivog južnjačkog gostoprimstva, svima koji dođu Nišlije će verovatno savetovati obilazak Ćele-kule, Spomen-obeležja Čegar, spomenik na Bubnju, logor na Crvenom Krstu, ali i manje poznatu, pomalo zanemarenu, Ranohrišćansku grobnicu sa freskama u Jagodin mali.

    (13) detaljnije
  • selomir sele marković

    Neostvarena želja čuvara Seleta: Spomen-kuća umesto na Čegru završila u fioci

    Ideja da u blizini spomenika na Čegaru bude podignuta i spomen-kuća u kojoj će svi posetioci na prigodan način čuti sve o podvigu vojvode Sinđelića, stara je bar koliko i dužnost Selomira Markovića, čuvara Čegra. Dok ni jedna od gradskih i republičkih vlasti projekat takvog tipa nije predvidela u svom budžetu, on je po kiši, suncu i snegu nastavio da dočekuje školske ekskurzije, državne predstavnike i diplomate, a svoje besede i dalje drži pod otvorenim nebom.

    (17) detaljnije
  • Čegar

    Raspisan literarni konkurs "Sinđelićeve čegarske vatre“

    Udruženje književnika “Branko Miljković” raspisalo je tradicionalni Međunarodni pesnički konkurs “Sinđelićeve čegarske vatre”. Tema je slobodna, a radove do kraja marta mogu slati autori iz celog sveta. Odabrane pesme objaviće u zborniku koji će biti promovisan na “Čegru” kod Niša.

    detaljnije
  • cegar

    Obeležena 212. godišnjica Čegarske bitke

    Državnom ceremonijom i polaganjem venaca u spomen-kompleksu Čegar u Nišu, obeležena je 212.godišnjica boja na Čegaru i odata je pošta stradalima vojnicima iz Prvog srpskog ustanka.

    (9) detaljnije
  • cegar

    Treći "Čegarski marš" u Nišu

    Šetnja kojom se obeležava bitka na Čegru, treći po redu “Čegarski marš”, održaće se u nedelju 26. maja. Učesnici marša će pešaka preći deonicu od centra Niša do spomenika na Čegru gde će prisustvovati istorijskom času.

    (3) detaljnije
  • Spomenik na čegu

    Sprema se izgradnja Spomen-kuće na Čegru

    Objekat u kome će turistima biti predstavljen spomenik na Čegru, sudeći po pripremama koje rade čelnici Opštine Pantelej sa Zavodom za zaštitu spomenika, mogao bi uskoro da bude sagrađen na ovom istorijski značajnom mestu iznad Niša.

    (5) detaljnije
  • sindjelic

    Dan kada je Sinđelić pucao u barutanu na Čegru

    Na današnji dan pre 207 godina odigrala se jedna od najtragičnijih bitaka u periodu Prvog srpskog ustanka - Bitka na Čegru kod Niša, kada je vojvoda Stevan Sinđelić odlučio da, znajući da će i sam poginuti, puca u barutanu pobivši mnogo turskih vojnika.

    (7) detaljnije
  • Cegar

    Obeležavanje 207. godina od Čegarske bitke

    U utorak 31. maja od 11 sati biće obeležena 207. godišnjica Boja na Čegru polaganjem venaca na Spomen-kompleksu na Čegru kod Niša i umetničkim programom.

    detaljnije
  • Pesak-Obidjanovic.jpg

    Pešačio 3 dana da oda počast Sinđeliću

    Među onima koji su na 206. godišnjicu jedne od najvažnijih bitaka u Prvom srpskom ustanku došli na Čegar kod Niša da odaju počast poginulima je Dušan Obiđanović koji je na svečanost došao pešice iz oko 150 kilometara dalekog Sinđelićevog sela.

    (1) detaljnije
  • biciklisti.jpg

    Biciklima od centra do Čegra

    Udruženje biciklista "Karavan tim" iz Niša u nedelju 17. maja organizuje rekreativnu vožnju do izletišta i spomen parka Čegar gde će svi učesnici provesti aktivan dan uz lopte i frizbije.

    detaljnije
  • cegar-grafit.jpg

    Išaran spomenik na Čegru

    U noći između subote i nedelje nepoznati počinioci išarali su grafitima spomenik posvećen Stevanu Sinđeliću i njegovim saborcima.

    (12) detaljnije
  • putokaz

    Ne rade Logor ni Medijana

    Na Svetski dan turističkih vodiča, u Nišu su za turiste zbog renoviranja zatvoreni logor “Crveni krst” i nalazište Medijana koji, kažu nadležni, neće raditi bar još nekoliko meseci.

    (5) detaljnije
  • romski ansambl

    "Mladi romski talenti" nastupaju u Nišu

    U subotu od 14h na Čegru će biti održana manifestacija tokom koje će mladi Romi sa juga Srbije predstaviti svoje talente.

    (2) detaljnije
  • cegar3

    Obeležena 203. godišnjica Čegarskog boja

    Kraj spomenika na Čegru položeno je cveće i odata je počast nastradalima. Proslavi su prisustvovali predstavnici državnih Ministarstava, grada Niša i brojnih udruženja.

    (1) detaljnije
  • Čegar, Niš

    Spomenik Čegar od snega

    Učenici škole "Čegar" u Nišu napravili su u svom dvorištu snežnu repliku istoimenog spomenika. Figuru je pravilo dvadesetak učenika 6, 7. i 8. razreda.

    (9) detaljnije
KOMENTAR DANA

Neka ovi političari dođu na +40 kad nema vode da žive gde smo mi živeli, pa neka odavde bistre politiku.

Glupost čitalac

Tekst: Niška opozicija traži saslušanja, hapšenja i suđenje bivšoj gradonačelnici zbog izveštaja DRI

Pronađite nas na: