Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

izbori 2023

  • glasanje izbori

    U Prokuplju ipak 7 izbornih lista, “Nova lica Prokuplja” odustala od izbora

    U finišu zaključenja konačnih izbornih lista za predstojeće izbore koji su zakazani 17. decembra, lista “Nova lica Prokuplja” povukla je svoju kandidaturu pa će tako birači u Prokuplju izabrati svoje predstavnike za lokalni parlament sa 7 izbornih lista. Pored SNS i SPS, punu listu sa 55 odbornika predala je i opoziciona lista "Srbija protiv nasilja" koja je dva puta sakupljala potpise, nakon što je Republička izborna komisija prvi put odbacila listu zbog nepravilnosti.

    detaljnije
  • Dom kulture Aleksinac

    Tribina "Dokle više" u sredu u Aleksincu

    Pisac i muzičar Marko Šelić Marčelo, studentkinja i aktivistkinja "Kreni-promeni" Anđelija Stanimirović, programski menadžer NKD Tadija Mitić i student Dimitrije Dimić iz "Studenti protiv nasilja" govoriće sutra, 13. decembra ispred Doma kulture u Aleksincu, na tribini kampanje "Dokle više".

    detaljnije
  • Ana Eraković

    Ana Eraković: Sotirovski neće biti kandidat na lokalnim izborima u Nišu jer ništa dobro nije uradila za grad

    Ključne tačke izbornog programa koalicije “Srbija protiv nasilja”, inflacija, odnos sa drugim opozicionim strankama koje nisu u toj koaliciji, lokalni izbori u Nišu 2024. - neke su od tema o kojima je u emisiji “15 minuta” govorila kandidatkinja za poslanicu iz Narodnog pokreta Srbije Ana Eraković.

    (15) detaljnije
  • namirnice ulje

    Radnicima "Jumka" dele pakete šećera i ulja za "siguran glas"

    Fotografije na kojima se vidi kako ispred ulaza u pogon fabrike Jumko u Vranju radnici nose pakete šećera i suncokretovog ulja, uz tvrdnju da se ove namirnice dele "za siguran glas", stigle su od čitalaca. Ovo nije prvi slučaj akcije koja nije u skladu sa Zakonom o finansiranju političkih aktivnosti.

    (8) detaljnije
  • Vučić

    Vučić u Prokuplju: Za tri i po do četiri godine prosečna plata 1.000 evra

    Predsednik Srbije Aleksandar Vučić uputio je optimistične poruke građanima Toplice na političkom skupu Srpske napredne stranke u Sportskoj hali "dr Zoran Đinđić", obećavši da će, ako ta stranka pobedi na izborima, za tri i po do četiri godine prosečna plata u Prokuplju biti 1.000 evra. Vučić je i javno zadao kvotu u svim gradovima Topličkog okruga, rekavši da očekuje preko 60 odsto poverenja birača na predstojećim izborima 17. decembra.

    (21) detaljnije
  • Policija KOSTA 23

    Pretučen meštanin pirotskog sela, iz opozicije tvrde zbog politike

    64-godišnjem Draganu Coliću iz pirotskog sela Jalbotina lekari su ustanovili povrede desne noge i ušne školjke, a dok opozicija tvrdi da je on pretučen jer je upravo njima pružio podršku i da iza napada stoje aktivisti SNS-a, iz policije kažu da oni negiraju da su učestvovali u incidentu, a da je sam Colić u razgovoru sa policajcima izjavio da je do tuče došlo zbog ličnih nesuglasica i da događaj nema političku pozadinu.

    detaljnije
  • JLM_6909

    ProGlas u Nišu - "Ovo je zemlja za nas i svu našu decu, ne samo za neke ljude"

    "Promene su uvek kretale iz Niša", rekao je na tribini ProGlasa glumac i reditelj Dragan Bjelogrlić koji je istakao da je "Niš je najbolji primer kada dođu pogrešni, loši ljudi". Marčelo je istakao da je "ovo zemlja za vas, za sve naše ljude i svu našu decu, ne samo za neke ljude", a Miodrag Majić da su danas u Nišu "zbog onoga što je krenulo iz Niša pre više od sto godina". Brojni građani i građanke okupili su se na platou ispred Narodnog pozorišta u Nišu gde su imali prilike da čuju 10 govornika čija je tribina kasnila jer su ulice u okolini bile blokirane zbog prolaska predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

    (49) detaljnije
  • Aleksandar Vučić

    Otvaranje gasnog konektora u Nišu - "glupa pravila", Vučićeve dve rečenice i najava pobede

    Zbog "glupih pravila" koja mu ne daju da se pohvali onim što je uradio za svoju zemlju, predsednik Srbije Aleksandar Vučić nije se mnogo obraćao medijima i predsednicima Bugarske i Azerbejdžana i šefu delegaciji EU u Srbiji na svečanom puštanju u rad gasne interkonekcije Srbija - Bugarska, ali je stigao da kaže: "nemojte da se sekirate, mi ćemo svakako da pobedimo". On je u subotu na Pinku najavio da će u Nišu reći dve rečenice, ali je malo produžio obraćanje.

    (16) detaljnije
  • Ministarka Đedović i Ambasador EU Emanuele Žiofre u poseti radovima u Jelašnici

    Građanske inicijative pozivaju ambasadora EU da ne učestvuje u funkcionerskoj kampanji u Nišu

    Povodom najavljenog dolaska Vučića u Niš i puštanja u probni rad gasovoda u prisustvu ambasadora EU Emanuela Žiofrea, reagovali su iz Građanskih inicijativa i uputili mu "snažan apel da se uzdrži od učešća" u bilo kakvim događajima koji bi mogli biti shvaćeni kao podrška vladajućoj stranci, posebno usred predizborne kampanje.

    (13) detaljnije
  • vučić niš

    Vučić na dan "ProGlasa" u Nišu - uz ambasadora EU usred kampanje pušta gasovod

    Na Međunarodni dan ljudskih prava, 10. decembar, kada nestranačka inicijativa ProGlas ima tribinu u Nišu, predsednik Srbije Aleksandar Vučić posetiće Niš i imati sastanke tokom celog dana, najavljeno je iz Predsedništva. Formalno predsednik svih građana, koji inače predvodi SNS kampanju, obeležiće probni početak rada Gasnog interkonektora Srbija - Bugarska, uz učešće ambasadora EU, kako navode. Sastaće se i sa predsednicima Bugarske i Azerbejdžana, a biće prikazane i sposobnosti padobranskih i specijalnih jedinica na niškom Vojnom aerodromu.

    (20) detaljnije
  • SNS Miting Leskovac

    Miting SNS u Vranju: Vučić obećava novih 1.500 radnih mesta, Vulin o "petooktobarskom ološu"

    “Nateraćemo naše lokalne funkcionere da ne razmišljaju - tašna, mašna, auto i sekretarica, nego da slušaju narod” - poručio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić na SNS mitingu u Vranju. Obećao je i novog investitora u tom gradu, kao i osnaživanje firmi Jumko i Simpo. Obratio se i doskorašnji direktor BIA-a i predsednik Pokreta socijalista Aleksandar Vulin, koji je opoziciju nazvao “petooktobarskim ološem”.

    (13) detaljnije
  • vučić

    Piksi, brojni lekari, profesori i dekani iz Niša podržali listu "Srbija ne sme da stane"

    Akademici, profesori, lekari, dekani, direktori javnih preduzeća i poznate ličnosti i pred ove izbore su iskazali podršku predsedniku Aleksandru Vučiću, koji na predstojećim izborima 17. decembra ne učestvuje, ali kampanja naprednjaka nosi njegovo ime uz poruku da "Srbija ne sme da stane". Među više od 2.000 ljudi našao se i veliki broj lekara niškog Kliničkog centra, nekoliko dekana, rektor, kao i direktorke ustanova kulture i selektor fudbalera Nišlija Dragan Stojković Piksi.

    (75) detaljnije
  • jv 15+15

    Niški predstavnici koalicija "NADA" i "Dobro jutro Srbijo" saglasni - jug Srbije devastiran, ključna decentralizacija

    Protivljenje francusko-nemačkom sporazumu, kao i borbra protiv korupcije i kriminala zajedničke su tačke programa koalicija "NADA" i "Dobro jutro Srbijo" za predstojeće izbore, naveli su u predizbornom sučeljavanju na Južnim vestima njihovi niški predstavnici Slađana Miletić i Miodrag Stanković. Saglasni su i da je jug Srbije devastiran, pa da je potrebna politička i finansijska decentralizacija zemlje. Iako smatraju da se ne vodi fer kampanja, uzdaju se u glas naroda.

    (5) detaljnije
  • studio JV sučeljavanja

    Izborni dan i noć uživo na "Južnim vestima" 17. decembra

    Specijalni program uživo na dan izbora 17. decembra ponovo možete pratiti na "Južnim vestima". Saznajte prvi kako je glasao jug, da li će Vranje, Leskovac, Pirot i Prokuplje dobiti novu gradsku vlast, a ko će nas predstavljati u Narodnoj skupštini.

    (2) detaljnije
  • božić _ rangelov

    Kandidati za gradonačelnike u Leskovcu i Pirotu: Promena sistema mora da krene sa lokala

    Za dvojicu doskorašnjih aktivista, a sada skoro opozicionara i kandidata za gradonačelnike u Pirotu i Leskovcu, nije dovoljno samo osvajanje lokalnih izbora, već je neophodna promena celog sistema i decentralizacija. Leskovački kandidat sa liste "Svi za jednog jedan za sve - dr Aleksandar Rangelov” smatra da je neophodno da se građani više uključe u kontrolu upravljanja, a Darko Božić nosilac liste "Pirot protiv nasilja" najavljuje da će potpisati sporazum sa građanima koji će im garantovati da neće biti prosipanja njihovog novca.

    (5) detaljnije
  • glasačka kutija

    DS Leskovac: Sprema se krađa glasova, nesrazmera u broju stanovnika i glasača

    Iako su predlog za članove proširenog sastava biračkih odbora iz koalicije koju čine Demokratska stranka, Srbija centar i Stranka slobode i pravde predali 2. decembra, što je u zakonskom roku, iz leskovačke Gradske izborne komisije su taj predlog odbili kao neblagovremen. U DS-u kažu da se iza te odluke krije pokušaj krađe glasova na izborima i da postoje nelogičnosti u broju građana sa pravom glasa. GIK je objavila podatak da pravo glasa ima 114.353 građana, a po poslednjem popisu u tom gradu živi 123.950 stanovnika, pa iz DS pitaju odakle u Leskovcu skoro 14.000 glasača više.

    (3) detaljnije
  • anketari 8

    Na pitanje ko i za koliko iznajmljuje deo hale "Čair" iz SC odgovorili - ne znaju o kom tačno prostoru je reč

    Dve nedelje nakon što je poslat zahtev za pristup informacijama od javnog značaja sa upitom kome su, po kojoj ceni i kom periodu izdate prostorije hale "Čair" u kojima je, kako nezvanično saznajemo, kol-centar naprednjaka, iz Sportskog centra “Čair” nisu dostavili ugovor i kažu da ne mogu da dostave informacije iz zahteva jer ne mogu da definišu o kojem prostoru se tačno radi. Inače, direktorka centra Branka Aranđelović je u prvobitnoj izjavi jasno ukazala da zna na koji prostor se odnosi pitanje novinarke.

    (22) detaljnije
  • Jelena Milošević

    Jelena Milošević u “15+15” minuta: "Srbija protiv nasilja" može da ima taj jedan glas više od vlasti

    Narodna poslanica u prethodnom sazivu i predsednica niškog SSP-a iz Koalicije “Srbija protiv nasilja” Jelena Milošević smatra da na predstojećim parlamentarnim izborima opozicija može da ima glas više od vlasti, iako će morati da se bori kao David protiv Golijata. Ona je u emisiji “15+15 minuta” Južnih vesti bila jedini gost jer poziv za učešće nisu prihvatili ni Jelena Žarić Kovačević iz SNS-a, ni Novica Tončev iz SPS-a.

    (9) detaljnije
  • Debata Kerković Bogdanović 1; foto: JV

    Duel Nacionalno okupljanje - Narodna stranka: Nišlijama da se vrati njihov novac, oduzete institucije i aerodrom

    Uz obostrano žaljenje što nisu na istoj izbornoj listi za predstojeće vanredne parlamentarne izbore 17. decembra, predsednica Dveri Niš Tamara Milenković Kerković i Nebojša Bogdanović iz Narodne stranke su u predizbornom sučeljavanju Južnih vesti istakli da ipak veruju u pobedu, a građane pozvali da se ne plaše i bez straha daju glas opoziciji, jer im ne može biti gore nego što je danas. Nišlijama obećavaju da će ih pitati šta žele, da će im vratiti njihov novac, ali i oduzetu Privrednu komoru i Aerodrom.

    (8) detaljnije
  • Blace

    Socijalista iz Blaca koji je pevao protiv Vučića ostaje na listi SPS-a i funkcioner te opštine

    Četvrti na listi SPS-a u Blacu Dejan Dimitrijević uzdrmao je koalicione odnose sa SNS-om nakon snimka gde peva uvredljivo o Vučiću, ali i pored ekspresnog izvinjenja Dačića i objave da je on isključen i razrešen svih funkcija - to se nije desilo. Blački funkcioner ostao je i nakon skandala ne samo član socijalista i kandidat za odbornika, već i član Privremenog organa koji je predložen ispred SPS-a, a imenovala ga Vlada Srbije, što je za Južne vesti potvrdio i predsednik Privremenog organa Blaca Ivan Burgić.

    (13) detaljnije
KOMENTAR DANA

Južne vesti juče objavile članak a od jutros je počelo sa čišćenjem i sređivanjem ispred stanice kod lokomotive. Posao završili za tri sata, eto koliko je bilo potrebno da se bar nešto dovede u red

Vremeplov Čitalac

Tekst: Glavna železnička stanica u Nišu - nekada puna života, sada pusta i zaboravljena

Pronađite nas na: