Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

slepa i slabovida lica

  • golbal, foto jelena misic 1

    Golbal - paraolimpijski sport u kom Niš šest godina beleži velike rezultate

    U sportu koji je od 1976. godine deo Paraolimpijskih igara, Niš zauzima važno mesto zahvaljujući Sportskom udruženju "Golbal Nais" i ljudima koji se već šest godina trude da budu važan deo istorije sporta ovog grada i Srbije. Tokom vikenda Niš je bio domaćin važnog međunarodnog turnira "Grand prix Niš 2024" koji je osvojio nemački klub RGC Hansa iz Rostoka. Niški sportisti redovno treniraju u sali Specijalne škole sa domom učenika "Bubanj", a želja im je da i dalje napreduju.

    (1) detaljnije
  • jakov (6)

    Slepi dečak iz Niša je odličan đak, talentovan sportista i uspešan pevač

    Iako slep od rođenja, desetogodišnji Jakov Mladenović iz Niša hrabro se bori sa svojim hendikepom - on je odličlan đak u školi, nekoliko puta je nagrađivan za pevanje, dobar je plivač, a nedavno je istrčao Beogradski maraton. Sve postiže zahvaljujući podršci svoje porodice, koja je sa njim uvek, u svakoj njegovoj borbi.

    (10) detaljnije
  • Marija Milanović

    Problemi slepih i slabovidih u Nišu - od semafora, ivičnjaka do biblioteke i posla

    Poteškoće prilikom zaposlenja, nepostojanje semafora sa zvučnom signalizacijom, zvučne signalizacije na autobuskim stajalištima i autobusima, nagibi na ulicama, skidanje reljefnih zona u glavnoj pešačkoj ulici, ali i nepristupačnost kulturnim institucijama i nedostatak audio knjiga u niškim bibliotekama problemi su sa kojima se slepe i slabovide osobe susreću svakodnevno. Pet godina nakon što je Grad Niš dobio prvu nagradu za strateško promišljanje i proaktivnost za osobe sa invaliditetom Marija Milanović opisuje kao dva koraka napred, pa jedan natrag.

    (1) detaljnije
  • Kola na stazi za slepe foto čitlac

    Foto-vest: U Nišu parkiraju na trotoaru, stazi za slepe, ali i na ulazu u Opštinu

    Duž trotoara u Ulici Nade Tomić nalazi se izrezbarena staza namenjena slepim i slabovidim osobama, ali oni ne mogu da je koriste jer su često preko nje parkirani automobili. Stanovnici Igmanske ulice kažu da i tamo na trotoaru konstantno ljudi ostavljaju automobile, pa pešaci tuda ne mogu da prođu, a jedan Nišlija poslao je i fotografiju parkiranja ispred samih vrata Opštine u Ulici Nikole Pašića.

    (24) detaljnije
  • taktilna izložba

    Otvaranje taktilne izložbe u utorak u Leskovcu

    Dvadeset odabranih predmeta iz zbirki bitoljskog Muzeja biće predstavljeno u Leskovcu, a taktilna izložba biće otvorena u utorak, 24. decembra u 12 sati u Narodnom muzeju. Ulaz je slobodan.

    detaljnije
  • taktilna-mapa-bubanj3-foto-dvidojkovic

    Dodirom makete slepi mogu da dožive izgled tri pesnice na "Bubnju"

    Monumentalnost, veličanstvenost, oblik i teksturu spomenika "Tri pesnice" koji se nalazi u niškom spomen-parku "Bubanj" dodirom taktilne makete od sada mogu osetiti i vizuelno doživeti slepe i slabovide osobe. Mapa pesnica postavljena je nadomak spomenika, a delo je mlade akademske vajarke Milene Lazarević.

    (3) detaljnije
  • Golbal Nais

    Niški golbalsti ponovo postali šampioni Srbije

    Po drugi put zaredom, golbalisti Naisa osvojili su titulu šampiona države. Finalni meč bio je najteži izazov za Nišlije koje se bave sportom namenjenim isključivo slepim i slabovidim osobama, u kome su savladale ranijeg šampiona Mladost iz Beograda.

    (1) detaljnije
  • narodni muzej leskovac

    Leskovački Muzej pristupačniji slepim i slabovidim osobama

    Kroz postavku 19 taktilnih replika iz arheološke zbirke kulturnog nasleđa Leskovca, uvođenjem staza za slepe i slabovide i audio-vodiča, Narodni muzej u Leskovcu postaće pristupačniji osobama sa ovom vrstom invaliditeta. Izložba će biti otvorena na Svetski dan belog štapa, 15. oktobra u 12 sati, a nakon toga biće deo stalne postavke Muzeja.

    detaljnije
  • Golbal klub Nais

    Niški golbalisti postali šampioni Srbije u svojoj debitantskoj sezoni

    Po prvi put je pehar namenjen prvaku Srbije otišao nekom niškom timu u muškom ekipnom sportu, rekli su golbalisti Naisa, koji su titulu osvojili u svom debi nastupu na ovom takmičenju. U državnom finalu jedinog sporta, koji je namenjen samo slepim i slabovidim osobama, novoosnovani Nais savladao je prošlogodišnjeg šampiona beogradsku Mladost.

    (2) detaljnije
  • Golbal ilustracija

    Golbal se vraća u Srbiju, Nišlije na kampu sa reprezentativcima

    Jugoslavija je tokom osamdesetih godina bila velesila u golbalu, sportu namenjenom slepima, u kome je cilj dati gol rukom, brani se u polu-ležećem položaju, a prelazak nekog od tri igrača, koliko ima tim, na protivnikovu polovinu kažnjava se penalom. Kako se u poslednje vreme radi na vraćanju starog sjaja ovom sportu, nedavno je održan kamp u Kragujevcu, a među 17 učesnika bilo je i onih iz niškog Naisa.

    detaljnije
  • Karte pića na Brajevom pismu

    Karte pića na Brajevom pismu uskoro u 5 niških kafića

    Šta sve mogu da popiju i pojedu i koliko će to da ih košta, slepi i slabovidi građani će ubuduće moći da pročitaju sami, jer će se u nekoliko kafića u Nišu od 26. maja naći meni ispisan Brajevom azbukom. Karte pića osmislili su članovi Rotarakt kluba Niš-Mediana, a plan im je da ih uskoro bude u što više ugostiteljskih objekata.

    (2) detaljnije
  • ugrinovic

    Pripovetke i putopisi Borivoja Ugrinovića i za osobe oštećenog sluha i vida

    Tajanstvene legende, mistični likovi, dokumentaristička i bajkovita proza, utkana u zbirku pripovedaka i putopisa “Putešestvije starim i novim svetom”, autor je napravio sa namerom da ih učini dostupnijim i osobama koje imaju oštećen sluh i vid. Publikacija je multimedijalnog karaktera, pa će svima pružiti celovitiji utisak.

    detaljnije
  • Maratonac---A.-N-(3).jpg

    Trči kroz Srbiju 55 maratona za 55 dana, stigao u Niš

    Dok profesionalni maratonac odmara 12 dana nakon istrčanog maratona, slabovidi Goran Nikolić iz Kragujevca trčeći kroz Srbiju svakoga dana prelazi po 42 km. Želja mu je da za 55 dana istrči isto toliko maratona, a 29. dana dotrčao je i u Niš.

    (1) detaljnije
  • MCN-1

    Vežbaju spikersko čitanje i prave audio-lekcije za slepe

    Dok će vežbati izgovor čitajući stručnu literaturu, studenti niškog Departmana za novinarstvo istovremeno će pomagati slepim i slabovidim kolegama jer će njhov glas biti snimljen, a snimci korišćeni kao audio-lekcije.

    (1) detaljnije
  • staza

    Foto-vest: Stajalište preko staze za slepe

    Nadležni u Nišu još jednom nisu ispoštovali staze za slepe i slabovide pa su nadstrešnicu autobuskog stajališta kod Kliničkog sentra postavili preko obeležene putanje.

    (6) detaljnije
  • leskovacki-paraolimpijac-milan.jpg

    Leskovački paraolimpijci se spremaju za Brazil

    Dvojica biciklista, potpuno slepi Milan Mitrović i "pilot” Goran Šmelcerović koji su na Evropskom kupu osvojili 2 srebra, najverovatnije će biti jedini predstavnici Srbije u kategoriji "tandem biciklizam” naredne godine na Paraolimpijadi.

    detaljnije
  • sah-pk2.jpg

    Održan šahovski turnir slepih i slabovidih u Prokuplju

    U organizaciji Međuopštinskog saveza slepih u Prokuplju organizovan je tradicionalni turnir u šahu "Sveti Prokopije“ na kome je učestvovalo 25 takmičara iz Srbije.

    detaljnije
  • stadion cair zapad.JPG

    Atletsko Prvenstvo Srbije za slepe i slabovide

    U subotu, 7. septembra od 10h do 12h na stadionu Čair u Nišu biće održano 47. Atletsko prvenstvo slepih i slabovidih Srbije.

    (1) detaljnije
  • skupstina, sednica

    Gde su odborničke dnevnice?

    Iako su se odbornici još pre mesec dana odrekli dnevnica da bi prikupili novac za odlazak slepe učenice Aleksandre Arsić na ugradnju očne proteze u Nemačku, taj novac još nije uplaćen, a intervencija planirana za danas odložena je.

    (3) detaljnije
  • malca-znak-u-centru-Nisa

    Opet glupost: znak na sred trotoara

    U subotu prepodne na trotoaru ispred apoteke "Ćele Kula" u Voždovoj ulici u centru Niša, neposredno uz stazu za slepe, osvanuo je putokaz za selo Malču.

    (78) detaljnije
KOMENTAR DANA

Mogu da ga izdaju vikendom za žurke

Goran Petrović Čitalac

Tekst: Skoro sve tezge na Pantelejskoj pijaci prazne i "hvataju" paučinu i prašinu

Pronađite nas na: