Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

13:30, 7. 7. 2024.

| Zabava

Večeras se završava horor festival u Doljevcu, "Zlatna macola" za film "Supstanca"

Autor:Sonja VidojkovićIzvor:Južne vesti
PRVO VEČE SLAUGHTER FESITVALA 9 - Foto Zoran Ćirić (1)
foto: Zoran Ćirić

Preko hiljadu ljubitelja hevi metal zvuka i filmova strave i užasa prošlo je u prethodna dva dana kroz nekadašnju klanicu u Doljevcu gde se održava treći Slaughter festival. Večeras je zavšno veče, a iz Doljevca će "Zlatnu macolu” poneti film Supstanca koji je izabran za najbolji dugometražni horor film ove godine.

DRUGO VEČE SLAUGHTER FESITVALA 3 - Foto Zoran Ćirić (1) foto: Zoran Ćirić Prve večeri festivala, 5. jula, održana su četriri koncerta i prikazana osam filmova. Na otvaranju festivala prikazan je film Supstanca sa Demi Mur, koji je nagrađen na Kanskom festivalu.

U Doljevcu su se gledali i filmovi Titan, Amelijina deca, Čudovište, 1978: Tinejdžerski noćni provod, ali i kultno ostvarenje Dejvida Linča, film Glava za brisanje, kao i dva kratkometražna ostvarenja iz konkurencije za nagradu "Zlatna macola".

DRUGO VEČE SLAUGHTER FESITVALA 4 - Foto Zoran Ćirić (1) foto: Zoran Ćirić Publika je slušala i kruševački Ludwig Ludwig, Erin & The Elementals, Kolac i Senshi.

Vatro hodaj sa mnom, stoji uz naslov poznatog filma Dejvida Linča, a kao da se ta “vatra” odnekud preselila širom prostora nekadašnje klanice gde je sve, uprkos stravi i užasu, odisalo pravom toplinom, ali ne onom izazvanom letnjom žegom, nego sjajnom i pozitivnom atmosferom - opisuju organizatori atmosferu na festivalu.

Drugi dan počeo je tribinom “Horor u video klubovima”, zatim je održana projekcija filma Videoteka i još desetak ostvarenja. Nastupali su novosadski bend Nothern revival, bend Form of existence iz Bugarske, niški prekaljeni sastav Gospodin Pinokio i na samom kraju gosti iz Finske – bend Doom runner.


"Zlatna macola" za film "Supstanca"

Slaughter festival Program završne večeri; foto: Slaughter festival Večeras se “horor u Doljevcu” završava i žiri će, tradicionalno, dodeliti pobedniku festivala nagradu “Zlatna macola”. Ove godine žiri radi u sastavu Romen Rol, filmski radnik iz Luksemburga, Arpad Slančik, umetnik iz Subotice i Dejan Ognjanović, umetnički direktor Slaughter festivala.

Prema njihovom izboru, dobitnik treće "Zlatne macole" za najbolji dugometražni horor film je film Supstanca, rediteljke Korali Faržea.

Supstanca rediteljke Korali Faržea nagrađuje se za hrabrost pristupa, originalnost u reimaginaciji velikih klasika telesnog horora, i zbog uspelog i smelog rušenja barijera između tzv. festivalskog i žanrovskog filma - obrazloženje je žirija.

Najbolji srpski kratkometražni horor film, a to je Mijazma, reditelja Petra Tkaleca.

Kratki film koji pleni jakim vizuelnim ugođajem, kvalitetnom fotografijom i originalnim preokretom u temi gde sin daje život za onu koja mu je život dala - navodi žiri.

Posebnu pohvalu žiri je uputio filmu Bunar Federika Zampaljonea, kao žestokom i brutalnom hororu koji nas podseća na zlatne dane italijanskog horor filma.

Čak 30 dugometražnih i kratkih horor filmova svetske produkcije borilo se za glavnu nagradu.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Neko

    08:35 // 8. 7. 2024.

    Šta treba da budeš pa da ti se ovo sviđa?!?!

  • Alex

    07:22 // 8. 7. 2024.

    Profesore, ja se na Vašem mestu, ne bih hvalio neznanjem.

    • profesor

      11:33 // 8. 7. 2024.

      Ja se na Vašem ne bih hvalio religijom, religija traži neznanje i njime se hrani.

  • Alex

    17:06 // 7. 7. 2024.

    U koliko niste znali, u toku je pravoslavni post pa ovakve bljuvotine nimalo nisu u duhu hrišćanstva. Nadam se da razumete o kakvom satanizmu se radi.

    • profesor

      22:52 // 7. 7. 2024.

      moramo hitno ateistima, hindusima, judaistima, muslimanima, budistima i drugima da javimo za taj post, jer grešni su a ne znaju.

    • soko

      00:54 // 8. 7. 2024.

      Juče ti sekta bila u Nišu....Tad ti nisu smetali?

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Južne vesti juče objavile članak a od jutros je počelo sa čišćenjem i sređivanjem ispred stanice kod lokomotive. Posao završili za tri sata, eto koliko je bilo potrebno da se bar nešto dovede u red

Vremeplov Čitalac

Tekst: Glavna železnička stanica u Nišu - nekada puna života, sada pusta i zaboravljena

Pronađite nas na: