Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

Ažurirano 31. 3. 2023. @ 15:31

SPS |Niš

Žarko Ranković

Žarko Ranković

Rođen je 1952. godine u Višegradu. Gimnaziju i Medicinski fakultet završio je u Nišu. Trenutno je zamenik predsednika Skupštine Opštine Medijana.

Specijalista je infektivnih bolesti. Bio je direktor Klinike za infektivne bolesti u Nišu u dva mandata, poslednji put od 2005. do 2017. godine.

Srpska pravoslavna crkva odlikovala ga je 2018. godine Ordenom Svetog kralja Milutina, jer je na Infektivnoj klinici napravio sobu za molitve.

Bio je član Upravnog odbora i Stručnog saveta Kliničkog centra u Nišu. Bio je i predsednik Infektološke sekcije Srpskog lekarskog društva.

Redovni profesor na niškom Medicinskom fakultetu, od 2017. godine u penziji. Autor i koautor više od 100 stručnih i naučnih radova, kao i više udžbenika.

Izabran je za mentora za specijalizacije iz infektologije na Medicinskom fakultetu u Novom Sadu, gde je i član Komisije za ocenu podobnosti teme i kandidata i Komisije za odbranu magistarskih radova i doktorskih teza.

Član SPS-a je od 1996. godine. Kao član te partije čak tri puta zaredom je biran za člana Gradskog veća:

- od 2004. do 2008. godine, u vreme dok je gradonačelnik bio Smiljko Kostić (NS)
- od 2008. do 2012. godine dok je gradonačelnik bio Miloš Simonović (DS)
- od 2012. do 2016. godine dok je gradonačelnik bio Zoran Perišić (SNS).

U mandatu od 2008. do 2012. godine najvećim delom je pokrivao resor vanrednih situacija.

Nakon hapšenja predsednika Gradskog odbora SPS u Nišu Slavoljuba Vlajkovića januara 2015. godine, Ranković je imenovan za v. d. predsednika Odbora u Nišu.

Na unutarpartijskim izborima te godine izabran je za predsednika Gradskog odbora SPS-a u Nišu. Na toj funkciji bio je do novembra 2022, kada ga je zamenio Igor Novaković.

Intenzivno je učestvovao u radu Srpsko-ruskog humanitarnog centra, kako navodi u biografiji. Rezervni je oficir Vojske Srbije i rezervni vatrogasni oficir. Za svoj rad i doprinos unapređenju sistema bezbednosti dobio je više priznanja.

Trenutno je i predsednik Komisije “Sveta Petka” pri Opštini Medijana, kao i član Uređivačkog odbora lista Timočki medicinski glasnik.

Podeli sa prijateljima
KOMENTAR DANA

Neka ovi političari dođu na +40 kad nema vode da žive gde smo mi živeli, pa neka odavde bistre politiku.

Glupost čitalac

Tekst: Niška opozicija traži saslušanja, hapšenja i suđenje bivšoj gradonačelnici zbog izveštaja DRI

Pronađite nas na: