Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

17:30, 11. 6. 2024.

(Naša) igra diktatora

Autor

Redovni profesor Pravnog fakulteta u Nišu.

Ako ste mislili da naslov automatski insinuira nešto i da nekome „lepi” etiketu, grešite. Sami ćete na kraju zaključiti. Prvo da vidimo šta je to igra diktatora.

U ovoj igri, jedno lice treba da odluči koliko će dati drugom licu prethodno definisanu fiksnu sumu. Recimo, Igrač 1 treba da odluči koliko će od 10 evra dati Igraču 2. Trik je u tome što ako Igrač 2 odbije ponudu, oba igrača ostaju bez ičega. Da li se igraču 1 (Diktatoru) isplati da ne dâ ništa, ponudi nisku sumu ili dâ fer ponudu?

Istraživanja pokazuju da Igrač 1 uglavnom nešto daje, a Igrač 2 često odbija “nisku ponudu”. To pokazuje da ljudi nisu samo maksimizatori, nego da imaju i druge motive, kao što su pravičnost ili uzimanje u obzir krajnjih posledica svoje odluke.

Ako uprošćenu formu ove igre primenimo na poslednja dešavanja u vezi sa izborima u Nišu, šta možemo očekivati? Igrač 1 je vlast oličena u Jednom Čoveku. Igrač 2 su građani Niša koji su jasno iskazali svoje preferencije na izborima. Da li će Igrač 1 ponuditi nešto i iskazati ponašanje koje nije samo maksimizujuće i vođenom sopstvenim interesom?

U prvom scenariju, Igrač 1 ne nudi ništa, sve uzima za sebe, ponaša se kao pravi Diktator! To znači da ignoriše građane i njihove potrebe. Mogući ishodi su: pobuna, ljutnja, jačanje želje za kaznom, inaćenje!

U drugom scenariju, Igrač 1 nešto daje, ali je to nezadovoljavajuće za Igrača 2, te on odbija ponudu. Oba igrača ostaju bez ičega, i “agonija se produžava”.

U trećem scenariju, Igrač 1 daje “fer ponudu” Igraču 2, i igra se završava. Koja je to fer ponuda?

Iz ugla građana Niša, to je samo i jedino “priznanje poraza u Nišu”! Sve brojke, sve matematike, svi osećaji ukazuju samo na jedno: u Nišu dominantno vlada nezadovoljstvo kako se upravlja državom i Gradom i kako se tretiraju građani. A kako se tretiraju?

Prvo, građani Niša jasno su pokazali da više ne žele da ih neko gleda “sa visine” ni u Nišu ni iz Beograda. Građani Niša su pokazali da nisu na prodaju, te traže dve stvari:

1) jednakost sa drugim građanima Srbije, a naročito sa Beograđanima (bilo da su u pitanju visina plate, besplatni udžbenici, “značajne investicije”, zdravstvene usluge, ili sl.),

2) poštovanje. Građani Niša su celoj Srbiji, a naročito Beogradu, poslali jasnu poruku da ne nude samo “ćevape”, nego i “slobodu” za koju su se sami izborili. Opština Medijana je prva slobodna opština u Srbiji! Ako ne verujete, izvolite, dođite, prošetajte se i nadišite se “slobodnog vazduha pored Nišave”.

Građani Niša su pokazali da imaju kičmu i samopouzdanje! Oni su u igri diktatora pokazali da sada neće da prihvate ni ponudu “fifti-fifti”, već traže mnogo više! A to čine, jer im je dozlogrdilo da ih potcenjuje “nevidljiva sila iz Beograda” i “marionetska ruka iz Niša”.

Građani Niša su pokazali PRKOS, a ako baš hoćete i INAT, jer su spremni i da pretrpe štetu kako bi se izborili za:

1) poštovanje narodne volje i rezultata izbora,

2) jednak tretman sa “osovinom BG-NS”,

3) mogućnost i perspektivu razvoja Grada Niša i Jugoistočne Srbije!

Ako centralna vlast to neće da čuje, ili ignoriše zahteve građana Niša, neka se spremi za razne scenarije, koje ni igra diktatora ne može da predvidi. I dok čekamo rešenje igre, možemo biti ponosni na sebe, između ostalog, jer smo proširili turističku ponudu Grada Niša:

„DOBRO DOŠLI U NIŠ! OSIM TVRĐAVE, ĆELE-KULE, ČEGRA ILI NIŠVILA, NUDIMO I SLOBODU”! Malo li je?!

Podeli sa prijateljima
Slični tekstovi
Komentari
Poslednji komentari
  • Beogradjanin

    00:25 // 16. 7. 2024.

    Bravo za tekst i cestitka gradjanima Medijane - prve slobodne opštine u Srbiji !

  • Milos

    08:30 // 12. 6. 2024.

    ijaooo, kako vickasta i duhovita prica. I? Ribnikar, kradja, nasilje, trovanje, zagadjenje, a mi citamo produhovljene tekstove. Vazno da smo duhoviti narod. Wow, ne znam samo sta cemo sa tim, ali verovatno treba ceo svet da se divi nama kako se nosimo sa svim ovim. E bas treba da nam zavide, recimo nemci, svajcarci... Oni ne umeju ovakve tekstove da pisu, svaka cast

  • Zlobnik II

    18:29 // 11. 6. 2024.

    G-osn profesore , "Igrač 2" će uvek da uzme 10€ i da se klanja i da ljubi skute "Igraču 1" ... barem je tako bilo unazad 30-ak godina. I "Igrač 1" uvek igra na tu kartu a "Igrač 2" čeka da mu se udeli milostinja i on tek tada ima osećaj "slobode" , nesputanosti i "beskrajne" sreće dok traje "igra"...jer on je,zaBogá - ispoštovan , maximalno !
    Možda , "malo" karikiram ali stvarnost je surova!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

Naši autori

Pronađite nas na: