Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:30, 3. 9. 2024.

Zašto je Srbija postala Banana država?

Autor

Mnoge stvari koje su suprotne interesima građana mogu se provući ispod radara. Neke se čak mogu predstaviti kao pozitivne. Boris Tadić je svojevremeno izbore 2008. godine dobio na osnovu potpisivanja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP), koji je devastirao srpsku ekonomiju. Ali reputacija Rio Tinta je tako loša, da je nemoguće ubediti građane da rudarenje litijuma nije opasno. Sa te strane je fascinantna upornost Aleksandra Vučića da se litijum kopa i pored masovnih protesta širom Srbije. Zašto bi neko čija karijera zavisi od popularnosti insistirao na najnepopularnijoj inicijativi koju pamtimo?

U svetu u kome živimo, političari neretko interese multinacionalnih kompanija stavljaju ispred interesa građana, koje bi trebalo da predstavljaju. Razlog je, naravno, korist koju bi mogli da imaju od saradnje sa pomenutim kompanijama, ali i strah od sukoba sa njima. Hakobo Arbenz je 1950. godine ubedljivo pobedio na predsedničkim izborima u Gvatemali i pokrenuo veliku agrarnu reformu, koja nije odgovarala najvećoj kompaniji za prodaju banana, američkoj United Fruit Company. Posle lobiranja kompanije u Sjedinjenim Državama, CIA je 1954. godine organizovala državni udar, posle koga je Arbenz otišao u egzil, gde mu se porodica raspala a ćerka izvršila samoubistvo. Naravno, naredni predsednik Gvatemale je imao neuporedivo više obzira prema interesima United Fruit Company.

Evropska unija je veliki potrošač litijuma, ali ga ne proizvodi, već uglavnom uvozi iz Kine. Da bi izbegla zavisnost od Kine, EU želi da razvija sopstvena nalazišta. Da kopanje litijuma nije opasno, on bi verovatno bio kopan tamo gde ga ima najviše – u dolini Gornje Rajne u Nemačkoj. Ali pošto je kopanje litijuma očigledno opasno, potrebno je naći državu koja je spremna da žrtvuje zdravlje svojih građana zbog podrške zapadnih centara moći.

Pomenuti centri moći imaju veliki uticaj u srpskoj politici. Javna je tajna da su u više navrata imali odlučujuću ulogu prilikom formiranja Vlade Srbije. Svojevremeno su zbog neposlušnosti sa vlasti obarali Miloševića, Koštunicu i najzad Tadića. Vučić smatra da mu je opstanak na vlasti siguran dokle god je poslušan. I zbog toga već 12 godina marljivo radi na građenju državnosti nezavisnog Kosova i sada na inicijativi koja ugrožava zradavlje građana Srbije.

Nekada smo mislili da zapadni centri moći u Srbiji podržavaju progresivne političare i demokratske procese. Danas je jasno da će podržati bilo koga ko je spreman da pomogne u ostvarivanju njihove agende. A ta agenda je danas, pre svega, kopanje litijuma.

Podeli sa prijateljima
Slični tekstovi
Komentari
Poslednji komentari
  • Don Nelson

    11:08 // 4. 9. 2024.

    Tekst više deluje kao anti-evropski politički pamflet nego kao neka zabrinutost za životnu sredinu. Da li bi autor teksta napisao sličan tekst da iskopavanje vrše Rusi i Kinezi ?

  • Tajanstveni Alan

    16:05 // 3. 9. 2024.

    Bravo! Sazeto, jasno i realno.
    Imali smo i pre desetak dana anketu, koja pokazuje svu apsurdnost stava dela zitelja Srbije. Oni su za kopanje, jer je AV rekao tako a da je bio protivnik rudnika litijuma i oni bi bili protiv ??? Nema potrebe komentarisati!

  • Milorad

    16:00 // 3. 9. 2024.

    masovnih protesta širom Srbije.
    izadje 10.000 hiljada ljudi- ajde neka bude 100.000 ljudi, smesno,ko su oni ?
    1.000.000 MOGU MENJATI SA PRAVOM
    --------------------------------------------------------
    sve ostalo je pi.... uz vetar, kopati se mora -i zastita prirode, livade vam zapustene-neznate kako motika izgleda-ajde ne lajte vise ...dosadni ste.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

Naši autori

Pronađite nas na: