Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

10:38, 23. 9. 2024.

Braćo Ameri

Autor

Košarkaški trener u penziji.

Ljubezni braćo Amerikanci, najprvo iskam da vi reknem jedno golemo fala, što ni barabar s's žuto sirenje, Trumanova jajca i prašak za mleko, ispratiste i loptu za tuj košarku. Dok je svet i vek, mi će vi alalimo za taj sevap i će ve blagosiljamo: "Gospode daj gi da si izaberu prisednika a da se ne potepaju".

Mi smo braćo k'ko slonovi, sve pamtimo. Ono, istin je, pamtimo i Milosrdnog anđela s's sve kasetne bombe i osiromašeni uranijum. Al' ništo za toj, braćo Amerikanci, mi si ubavo znajemo da vi imate golem merak na nas i da je toj bilo za našo dobro i da ste s'lte iskali da ni utavite u glavu demokratiju, red i zakon.

Pričaju ovija što podugačko pamtu k'ko je došeja niki Amerikanac iz crveni krs', frljija loptu pred Srbi i reknuja gi:

"Eve Srbi, igrajte se malko da zabrajite onoj što smo vi frljali bombe k'd smo ve oslobođuvali od Švabe i ovija resto okupatori".

I mi smo se igrali , mlogo smo se igrali, k'ko niki mađije da ni je napraija al' nesmo zabraili i nesmo oprostili. Igrali smo i na šljaku i na beton i po vetar i po kišu i s's golemu od kožu i s's malečku loptu od krpe prajenu. Koš visoko, lopta golema, igralište malečko a pravila ko za našu dušu ujdurisana, merak i milina za ujdurmu i dalaveru.

Malko po malko učili smo od vas al nesmo prepisuvali k'ko ovija s'gašnji političari k'd iskaju da stanu dokturi. Malko pisuju ,više prepisuju i za dva-tri meseca iskoči u novine: Taj i taj političar stanuja doktur od toj i toj. Zahvan na partiju, ženu, tatka i majku.

Jok, braćo Amerikanci,mi smo uzimali s'lte onoj što je za našu dušu i naš merak, resto smo si sami izmišljuvali. A bre naš Tesla je izmisleja struju za celu Ameriku, te mi ne mož' da izmislimo niku dalaveru i utrapimo vi niku ujdurmu za tuj košarku.

Vi ubavo znajete da ništo neje vekovno i da se niki neje dva put banjaja u istu vodu. Naučili ste da je ovaj svet k'ko merdevine , jedni se kaču, drugi slazu. Epa, braćo Amerikanci, došlo je toj vreme, s'g vi p'l'k-p'l'k slazite a mi se kačimo. Vidoste li k'ko prođoste na olimpijadu, jedva se protnuste u finale, k'ko kuče kroz plot. Beše k'ko u ovija vaši kaubojski filmovi, taman da vi skalpiramo i da vi napraimo ršum, k'd zasviraše u pištaljke panamska, letonska i bosanska konjica i vi izm'koste dupe. Izm'koste dupe al' opoganiste obraz. Ne vi je toj trebalo. A bre, zabraiste da ste vi Amerikanci i da cel svet gleda u vašu demokratiju i poštenje, a vi se dibiduz oreziliste. Vikaste na sudije, karaste s's nji, pominjaste gi i majku i tatka. A oni k'ko tutmaci, s'lte trepkaju, sebaju se a pred oči gi iskača Gvantanamo.

Mislim si ništo na ovaj moj pamet, vidoste li, k'ko iz svaku utakmicu iskačamo pojaki, popametni, da smo stanuli k'ko musketari i da svi vikamo u jed'n glas "SVI ZA JEDNOG, JED'N ZA SVI". Što će praiš, t'k'va ni semka, naši dede i paradede su ručali s's zlatni nožovi i ložice, k'd je Kolumbo, vaši dede zbiraja po belosvetske apse i teraja s's lađu u Ameriku. Priznavamo i poštujemo s'lte svetski prvaci, onaj filosovija " važno je učestvovati" neje za nas.

Nemoj ve l'žu ovija vaši učovnjaci i dokturi, k'ko Srbi su si Srbi, pa će se brgo skaraju, pa će se skubu i oči vadu a vi će si bidnete prvaci sveta dok traji svet i vek. Na toj uvo ič nemoj spijete. Vidite li ćorče ćorave k'ko je i u vašu avliju zaigrala mečka i toj ona najgolema, mečka Božana. Vidite li k'ko ste se zapleli k'ko pile u kučine i da je došlo vreme da ne znajete ni prisednika da izaberete a tako ste gi onomad merakliski birali po cel svet.

Nego, vreme leti, brgo će prođu tej dve-tri godinke, pa će svetsko prvenstvo, pa će se sretnemo al t'g ima da se igra po belosvetska pravila i da se znaje k'd su koraci, k'd jedupla, k'd je faul, a k'd jepokušaj ubistva s's umišljaj. Naplašili ste sudije s's Gvantanamo pa sviru k'ko da ste gi na čelo dolari izlepili. Jok braćo Amerikanci, ovuj utakmicu mož' da sudi s'lte veštačka inteligencija.

Podeli sa prijateljima
Slični tekstovi
Komentari
Poslednji komentari
  • lala

    22:35 // 23. 9. 2024.

    mlatis za sve pare.

  • Var tehnolog

    20:01 // 23. 9. 2024.

    Bravo, be, Petko! Odavno te nema! Sas uzivanciju procitah tvoje pisanije. Zaboravi i amerikanskog ambasadora Hila, koji dojde kude nas, da kazuje na doktora, da ne bere gajle i talasa, i sve ce bidne i na SVI ce bude bericet!

  • Milorad

    17:20 // 23. 9. 2024.

    Petko, alal ti ćufte /uz roze, al lando, a može i ćisela/

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

Naši autori

Pronađite nas na: